Vodní pára je plynné skupenství vody, které se nachází v okolním prostředí a během kondenzace je pak ve formě malých aerosolových kapiček. Množství vodní páry v okolním prostředí se udává humiditou, neboli vlhkostí. Kuchyňské páry jsou, složené převážně směsí vodní páry, různých typů olejů, cukrů a dalších potravinářských látek, které jsou živnou půdou pro různé druhy plísní a proto se v potravinářském průmyslu zpravidla nejvíce používají odsavače v celo-nerezovém provedení.
V dřívějších dobách se pára z kuchyně odsála ven jen pomocí ventilátoru, dnešní doba si žádá důkladnější filtrování kuchyňských par zejména z důvodu odstranění zápachu, který vzniká při výrobě a zpracování potravin.
Pro první stupeň filtrace se nejčastěji používá hrubý před-filtr pro hrubý záchyt tukových par v podobě filtračních vložek přímo v digestoři, nejčastěji filtrační vložky KOFIL a případně textilie Firon G460,
Dále se k další filtraci používají vložkové filtry FVB, FVC s filtračními vložkami, VCK, VFT4 – 9.
Pro koncové filtry pro prostory v potravinářském, farmaceutickém průmyslu a koncové filtry pro “čisté prostory” tříd ≥ ISO 5 se nejčastěji používají filtrační vložky VTA, VUA.
V některých situacích se také použít odsavač tukových par POC – OM který je vybaven sběrnou výlevkou na zachycenou kapalinu.